4 квітня 2017 р.

Скелі МОДРу

   Скелі МОДРу — один з об'єктів природно-заповідного фонду нашої області, геологічна пам'ятка природи загальнодержавного значення. Група скель на обох берегах над рікою Інгулець складається з двох масивів: Велика та Мала Орлинка.
   Найбільша з них — скеля «Орлине гніздо» розташована у селищі Нижня Антонівка, її довжина 25метрів, а висота змінюється від 1 до 28м. Ця ж скеля і найбільш цікава тим, що поблизу неї знаходиться давня печера і гроти в яких три тисячі років тому прадавні скіфи, а тисячу років тому - слов'янське плем'я уличів, добували залізну руду. Існують здогадки, що саме тут у 16-18 ст. козаки надійно зберігали свою казну.
   Історія МОДРу – це насамперед поява двох рудників на так званому Кандибінському пласту. Залізні руди тут мають значне простягання до 3,5 км. Вміст заліза великий і доходив до 60,8-64,4%, руди представляли значний промисловий інтерес. В дореволюційний період видобуток руди з 1899 р. вело одне акціонерне товариство – «Б.К.Д.» (Брянського, Криворізького і Донецького металургійних товариств). «Б.К.Д.» мали 2 рудники. До середини першого десятиріччя 20 ст. практикувалися відкриті роботи. В 10-х рр. 20 ст. відбувся перехід на підземні роботи за допомогою 2 шахт (№1 і №2), розташованих поміж двома рудниками. Видобувні роботи почали відновлюватись з 1922 р., але активний видобуток йде з 1928.Розробки руди велися виключно підземним способом. Рудне тіло вироблене до глибини 150 м. Шахту №1 і інші було закрито на мокру консервацію вже у 1937 році. Саме у цьому році і припиняється гірнича історія старого МОДРу.